WAAROM MEDIATION?

waarom_logo2Mediation kent een aantal voordelen ten opzichte van een echtscheidingsprocedure: het is goedkoper, omdat u samen de advocaat-scheidingsmediator betaalt. Het is sneller, omdat u samen het proces bepaalt. U hoeft niet te wachten op de rechtbank. U bepaalt samen de inhoud en maakt dus afspraken over de voor u belangrijke zaken. Het is (over het algemeen) beter voor de kinderen. Ouders blijven door de mediation met elkaar in gesprek in plaats van dat ze tegenover elkaar komen te staan, zodat de kinderen minder spanningen tussen hun ouders ervaren.

Mediation is inmiddels een alom bekend begrip. Mensen zijn zich er steeds meer van bewust dat het goed regelen van het uit elkaar gaan net zo belangrijk is (zo niet belangrijker) als het goed regelen van de bruiloft. De ervaring leert dat op het gebied van echtscheidingen goedkoop doorgaans duurkoop is: de echtscheiding lijkt geregeld, maar binnen enkele jaren doemen de problemen op.

Een van u mocht in de koopwoning blijven wonen, maar u hebt er niet bij stil gestaan dat na 2 jaar de helft van de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is, waardoor u het nu allemaal niet meer kunt betalen. 

De pensioenen zijn niet verevend en u moet bij 65+ zelf het door uw ex opgebouwde pensioen zien te ontvangen, terwijl uw ex inmiddels met de noorderzon vertrokken is. 

Die regeling om de vakanties van de kinderen bij helfte te delen leek zo mooi, maar u krijgt van uw baas nooit zoveel vakantiedagen om het ook echt te doen, terwijl uw ex u aan de regeling houdt. 

Zomaar wat voorbeelden van geschillen die zich vaak voordoen bij echtscheidingen waar partners niet met elkaar in mediation zijn gegaan met een gespecialiseerde scheidingsmediator.

In het populairder worden van mediation schuilt echter ook een gevaar: de mediationbureaus schieten als paddestoelen uit de grond, maar de deskundigheid is vaak ver te zoeken. Het beroep van ‘mediator’ is niet beschermd en een ieder mag zich zo noemen. U doet er dan ook goed aan zich te wenden tot een mediator die geregistreerd is bij de MediatorsFederatie Nederland.  Binnen de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators zijn gespecialiseerde advocaat-mediators verenigd, die u naast de juiste bemiddeling ook juridisch kundig kunnen adviseren. Mr. Heijmann is een bij de MFN geregistreerde mediator en is tevens lid van de VFAS.