2017: laten we het jaar met een positieve noot beginnen

Ons kleine kikkerlandje doet het namelijk zo slecht nog niet en dat mag ook best eens gezegd worden. Sinds 2007 (dus nu al 10 jaar!) zijn Nederlandse kinderen de gelukkigste kinderen van de wereld volgens de UNICEF rapporten over ‘Child Well-being in Rich Countries’. In de rapporten is gekeken naar materiële welvaart, gezondheid en veiligheid, educatie, familierelaties, gedrag en risico’s, woonsituaties en subjectieve welvaart. Ter vergelijking: Amerika eindigt in de verschillende rapporten bij de laatste 4 en in 2007 zelfs op de allerlaatste plaats.

Ook de volwassenen doen het niet slecht. In het ‘World Happiness Report’ behaalt Nederland in 2013 een 4e plek en in 2015 een 7e plek van de in totaal 158 landen. Nederland kent relatief weinig depressieve volwassenen, Nederlanders voelen zich vrij en hebben een goede ‘Work-Life Balance’. Uit de Emancipatiemonitor 2016 van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat volwassenen de werk- en zorgtaken beter onderling verdelen en dat een zogenaamde ‘papa-dag’ steeds vaker de norm is voor veel mannen. Gelukkige ouders maken gelukkige kinderen en gelukkige kinderen worden weer gelukkige volwassenen.

Geluk betekent voor iedereen iets anders. Voor de één is dat een dikke portemonnee.  Voor de ander vrienden om zich heen. En soms is geluk ook het ervoor kiezen om samen afspraken te maken in plaats van te blijven strijden tegen elkaar.

Een mooi en gelukkig 2017 gewenst!

Tweemaandelijks behandelt mr. Jennifer Heijmann, advocaat/scheidingsmediator te Papendrecht, zaken die zij tegenkomt in haar familierechtpraktijk. Voor meer info: www.drechtrecht.nl

Deze kolom is gepubliceerd in De Klaroen (week 01 – 2017) welke wordt verspreid in Alblasserdam, Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland, Oud-Alblas, Papendrecht en Streefkerk.