Partneralimentatie: bron van irritatie bij menig gescheiden man. 12 jaar lang betalen voor een ex waarmee je niets meer te maken wilt hebben. Ga er maar aan staan! Wellicht niet voor lang meer.
Er wordt in de politiek al jaren over gesproken. Nu lijkt het er dan toch van te komen: de regels voor de partneralimentatie gaan op de schop. Een wetsvoorstel hierover wordt binnenkort in de Tweede Kamer besproken. De partneralimentatieduur zal niet meer 12 jaar zijn, maar nog maximaal de helft van het aantal huwelijksjaren met een maximum van 5 jaar. Bij kinderloze huwelijken van maximaal 3 jaar zal er geen partneralimentatieverplichting zijn.
Ook nieuw is dat de welvaart aan het einde van het huwelijk niet meer bepalend is voor de behoefte van (meestal) de vrouw. Er zal enkel behoefte zijn als de vrouw aan het einde huwelijk minder verdient dan aan het begin. De achterliggende gedachte is dat het steeds minder vaak voorkomt dat de vrouw helemaal stopt met werken na het trouwen. Ook zij kan dus een carrière opbouwen.
Is het wetsvoorstel echt vernieuwend? Deels wel, omdat de verdiencapaciteit bepalend wordt en er niet standaard van 12 jaar uitgegaan wordt. Maar deels ook niet, omdat ex-partners ook nu al vrij zijn een kortere duur of afbouwregeling van de alimentatie af te spreken. Dit gebeurt al vaak, vooral in mediation. Gelukkig maar, want het zal nog wel even duren voordat de nieuwe wet een feit is.
Deze kolom is gepubliceerd in De Klaroen (week 45 – 2015) welke wordt verspreid in Alblasserdam, Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland, Oud-Alblas, Papendrecht en Streefkerk.