Een nieuw begin

De oliebollen zijn weer op en de meeste goede voornemens al met voeten getreden. 2016 is een feit!

Met een nieuw jaar komt voor veel mensen een nieuw begin. Echtscheidingsadvocaten en mediators merken dat ieder jaar opnieuw: aan het begin van het nieuwe jaar zijn er meer echtscheidingsaanvragen. Dat geldt ook voor de periode na de zomervakantie. Wat is dat toch met die vakanties dat mensen erna van elkaar af willen?

Enerzijds komt dit, omdat vaak één van de twee al langer met het idee rondloopt om te scheiden. Tijdens een vakantieperiode worden de ergernissen nog eens onder een vergrootglas gelegd. Men leeft ineens weer op elkaars lip, de toevlucht zoeken in het werk kan niet meer en het gevolg is dat de bom barst. Soms wordt de vakantie ook nog als lijmpoging gebruikt en is de conclusie aan het einde van de vakantie dat het toch niet werkt. Anderzijds is er ook een heel praktische reden: uitstelgedrag. De zomervakantie was bijvoorbeeld al geboekt en die moet dus maar gewoon doorgaan. Of, zo net voor de feestdagen het slechte nieuws brengen, kun je de ander toch niet aandoen. Er wordt dus simpelweg uitgesteld tot na de vakantieperiode. Dat zorgt dan weer voor een piek in het aantal echtscheidingen.

Of het nu na vakantie of feestdagen komt of op een ander moment in het jaar, een echtscheiding blijft een ingrijpende gebeurtenis voor alle partijen. Door op een goede manier te scheiden, wordt een nieuw begin ook een goed begin.

Tweemaandelijks behandelt mr. Jennifer Heijmann, advocaat / scheidingsmediator te Papendrecht, zaken die zij tegenkomt in haar familierechtpraktijk. Voor meer info: www.drechtrecht.nl

Deze kolom is gepubliceerd in De Klaroen (week 2 – 2016) welke wordt verspreid in Alblasserdam, Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland, Oud-Alblas, Papendrecht en Streefkerk.