En dan bedoel ik niet in welke auto, hoe duur de jurk was of hoe de taart smaakte. Weet u onder welk huwelijksvermogensregime u valt? Bent u in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden gehuwd?
Bij een echtscheiding is het belangrijk te weten op welke wijze mensen gehuwd zijn. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben. Als mensen voor hun trouwen niets geregeld hebben, is er sprake van een goederengemeenschap. Alles wat zij bezitten is daardoor ineens ook eigendom van zijn/haar echtgenoot geworden. Maar dat geldt niet alleen voor bezittingen, het geldt ook voor schulden. En dan kun je bij een scheiding ineens voor vervelende verassingen komen te staan. Want niet elke aanstaande echtgenoot vertelt netjes welke schulden hij/zij in het verleden allemaal gemaakt heeft en dan sta je raar te kijken als de schuldeiser van je ex bij jou aanklopt.
Nederland is met dit regime uniek in de wereld. Door veel mensen wordt de goederengemeenschap als oneerlijk beschouwd, zeker op het gebied van de verdeling van schulden. Er ligt daarom een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om de standaardregeling te wijzigen naar een beperkte goederengemeenschap: alle bezittingen en schulden van vóór het huwelijk blijven van wie ze waren, alles wat tijdens het huwelijk ontstaat, is gezamenlijk. Tot die tijd doet u er verstandig aan niet alleen het trouwfeest goed te regelen, maar ook uw huwelijksvermogensregime.
Tweemaandelijks behandelt mr. Jennifer Heijmann, advocaat/scheidingsmediator te Papendrecht, zaken die zij tegenkomt in haar familierechtpraktijk. Voor meer info: www.drechtrecht.nl
Deze kolom is gepubliceerd in De Klaroen (week 10 – 2016) welke wordt verspreid in Alblasserdam, Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland, Oud-Alblas, Papendrecht en Streefkerk.